Tehnici de sudare MIG

08.04.2021

Un sudor ce utilizeaza un aparat de sudura MIG foloseste metalul piesei de prelucrat si un electrod de sarma MIG pentru a provoca defectarea electrica a unui gaz. Acest lucru duce la imbinarea si topirea ambelor metale, deaorece electrodul cu sarma MIG provoaca o alimentare cu gaz inert sau semi inert(gaz de protectie ) ce are rolul de a preveni contaminarea cu aerul.

Indiferent de tehnica discutata, cel mai important este alegerea aparatului de sudura potrivit, montarea corecta si imbinarile curate ce sunt indispensabile pentru o sudura reusita. Este foarte importanta ca operatorul sa fie intr-o pozitie confortabila, iar setarile apartului sa fie cele corecte. Pe de alta parte este foarte important ca imbinarile sa fie de calitate, pe materiale curate, deoarece nu se pot realiza imbinari pe suprafete murdare.

Exista doua modalitati de suda MIG. Tehnica forehand sau push implica ca pistolul aparatului de sudura MIG sa fie indreptat spre sudura iar firul sau electrodul sa fie alimentat din pozitia opusa formarii arcului electric. Tehnica backhand sau drag este utilizata pentru a produce penetrari adanci si inguste in metalul de sudat. Pozitia pistolului este foarte importanta iar aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 5 si 35 grade.

Daca facem referire la tehnica forehand aceasta are capacitatea de a produce penetrari largi si plate, iar tehnica backhand se utilizeaza pentru metalele subtiri.

  1. Metoda de sudare bici

Aceasta metoda ajuta operatorul sa controleze viteza de deplasare in timpul sudarii. Functioneaza in alternante succesive de sudare in fata si inapoi. Acest model este utilizat in mod special pe metalele subtiri si pentru a realiza o prima trecere intr-o imbinare

  1. Model de sudare cu miscare constanta

Modelul de sudare cu miscare constanta sta la baza robotilor de sudura industriali. Este un model simplu si de baza care necesita ca viteza de deplasare, unghiul electrodului si configurarea aparatului de sudura sa fie configurate corect. Aceasta tehnica cu cat este mai fierbinte cu atant este mai buna sudarea.

  1. Model de sudura tesut

Atunci cand este nevoie de suduri mai mari ce nu au distorsiuni se poate utiliza aceasta tehnica. Se poate utiliza atat in pozitie verticala in sus sau in pozitie verticala in jos.

  1. Model de sudura cerc

Acest model este la fel de simplu ca denumirea sa. Necesita realizarea sudurii intr-o maniera circulara. Se va repeta continuu miscarea circulara pana la finalizarea sudurii. Totusi acest modl circular se desfasoara in alternante succesive de modelare prin tesut sau biciuire. Se foloseste pentru majoritatea imbianrilor pe care, poate le-ati mai intalnit pana acum si se preteaza pentru materiale groase