Invata sa sudezi in 5 pasi

27.05.2021

Pasul

     1. Joaca-te

In primul rand este foarte important sa te obisnuiesti cu cleste port electrod fara a suda efectiv. Este cea mai buna metoda de a incepe sa sudezi fara greseala. Asezati un material de sudat intr-o mana si sprijiniti-o pe masa. Cu cealalta mana loviti usor locul unde doriti sa sudati astfel exersati producerea arcului electrica. Este foarte important sa aveti o pozitie confortabila, degajata pentru a nu aparea rapid oboseala. Incercati deplasarea electrodului in directia in care doriti sa executati sudura. 

Pentru a realiza sudura de test este necesar a conecta cablul de masa la piesa de prelucrat, apoi incercati sa atingeti usor materialul unde doriti sa sudati pana la producerea primului arc. Electrodul ar trebuii sa se topeasca intr-o balta la un ritm constant. Incercati sa va deplasati usor spre o anume directie si ascultati ca zgomotul sa fie constant. 

  1. Prepararea materialului de sudat

Marcati cu o linie de creta sau cu orice altceva locul in care doriti sa efectuati sudura. Daca este necesari taiati teava in 2 parti egale si incercati sa o sudati in acelasi loc. Este foarte important ca metalul sa fie curat si sa nu aiba impuritati.

  1. Asigurati-va ca imbinarea este corecta

Impreunati cele doua metale fix in locul in care doriti sa le sudati. Daca aveti posibilitatea acestea pot fi fixate intr-o menghina. Fixati-le astfel incat sudura sa patrunda cat mai adanc si sa nu existe porozitati intre cele doua materiale. Totusi nu exagerati pentru ca prin depozite mari de sudura astfel veti topi cele doua materiale

  1. Realizati primul contact de sudura

Dupa ce ati asezat piesele impreuna si ati conectat clestele de masa, cu electrodul atingeti usor materialele de sudat. Dupa primele contacte verificati sa ca acestea sa nu se deplaseze in timpul contactului si spatiul dintre ele sa nu fie prea mare. Daca asta se intampla incercati sa le fixati cat mai bine.

  1. Sudati

Dupa ce ati trecut si de pasul anterior va puteti apuca efectiv de sudar. In momentul in care apare arcul de sudura si vedeti aparitia baii de sudura incercati sa va deplasati usor in directia de sudat a celor doua materiale. Este foarte important sa nu exagerati cu realizarea a prea multa baie de sudura.

  1. Curata zgura

Nu uita sa cureti zgura depusa pentru protectia materialului sudat. Dupa indepartarea acesteia vei observa ce ai putut sa realizez urmand pasii de mai sus.