Cinci sfaturi esentiale pentru sudorii MIG-MAG

27.05.2021
  1. Echipament, protectie, siguranta

Nu cred ca este prima data cand auziti aceste cuvinte, mesajul pe care oricare sudor trebuie sa il stie. Este foarte importanta siguranta sudorului, indiferent daca sunteti sudor ocazional sau faceti acest lucru intr-un atelier profesionist. Trebuie sa utilizati tot timpul echipamentul de siguranta ce se poate reduce la manusi de protectie sudura, haine de protectie sau sort sudura, o masca de sudura buna si cizme de protectie adecvate.

  1. Verifica echipamentul utilizat

Este foarte importanta alegerea aparatului de sudura MIG ce se rezuma simplu la ceea ce doriti sa sudari. In termeni si mai simpli este vorba despre metalul pe care doriti sa lucrati(aluminiu, otel moale sau aliaj), grosimea acestuia si sursa de alimentare disponibila. 

Daca doriti sa aveti rezultate si sa evitati sudarea la rece utilizati echipamente corespunzatoare. Trebuie sa va asigurati ca ciclul de functionare este unul ales corect si puterea pistoletului corespunde cu lucrarile planificate. 

Este foarte important ca inainte de inceperea lucrului sa va asigurati ca aparatul de sudura MIG este in stare buna prin verificarea clemelor de impamantare sa nu fie rupte, sistemul de alimentare cu sarma este functional, gaurile de gaz din duza pistoletului sunt libere, iar sezutul varfului de contact nu este infundat.

  1. Realizeaza setarile corect

Spre exeplu in timp ce va pregatiti sa realizati sudura asigurati-va ca totul este setat corect in special setarile de gaz sunt potrivite cu tipul si grosimea materialului. Daca doriti sa sudati oteluri usoare, aparatele de sudura prefera sa utilizeze ameste de 5% CO2 la Argon si amperaje mai mari ce totusi ar necesita mai mult CO2 poate 15-20%.

  1. Curatenia si porozitatea sudurii MIG

Pentru a evitata sudurile poroase ce pot distruge munca dumneavoastra asigurati-va ca  piesa ce urmeaza a fi prelucrata este curatata de vopsea, nu are rugina, este uscata si curata de ulei sau alti contaminanti. Acestea pot produce pierdere de timp si bani. Sudurile proaste de tip MAG se datoreaza in principal faptului ca acestea prind pori. Cei mai importanti factori care produc suduri poroase sunt reprezentati de murdarie, ulei vopsea sau rugina metalului, chiar si in cantitatea foarte mica.

  1. Realizati sudura alan-dala

Acest truc se aplica atunci cand se doreste realizarea de suduri MIG pe panouri subtiri sau de otel inoxidabil unde exista riscul de distorsionare a materialului prin indoire sau  coroziune. In acest caz cel mai important sfat este acela de a imparti sudurile pentru a fi astfel impartit efectul termic pe toata suprafata materialului. Acest lucru se poate face prin sudura in diferite puncte pentru a limita distorsionarile.