Ce este sudura TIG?

27.05.2021

Metoda de sudare TIG, este o metoda mai lenta si mai dificila decat sudarea MIG (gaz metalic inert), dar sudura TIG prezinta o legatura mult mai precisa. Aparatul de sudura TIG se poate folosi la amperaje mult mai mici decat sudurile MIG, iar asta ii confera avantajul ca poate fi folosit pe metale „exotice” care nu pot fi sudate la amperaje mai mari si pe metale subtiri fara a arde sau a topi si compromite intreaga integritate structurala a materialului. 

Sudorii ce utilizeaza aparatul de sudura TIG folosesc inversarea puterii de curent alternativ in energie continua utilizabila. Puterea continua poate afecta calitatea sudurii in doua moduri.

  • Curent DC pozitiv: Penetrare are loc mai adanc in baza de otel a sudurii
  • Curent AC negativ: Se creaza un depozit mult mai mare de zgura mai ales atunci cand se sudeaza table subtiri.

La ce proiecte pot utiliza sudura TIG

Sudurile TIG realizate cu un aparat de sudura TIG sunt alegerea perfecta atunci cand vorbim de materiale subtiri, deoarece aceasta metoda necesita incalzirea bucatilor de metal de conectare suficient pentru a se forma legaturi metalice la contactul dintrea aceste. Fata de sudarea mic unde este utilizat un fir de umplere pentru a conecta cele doua parti ale metalului si astfel se poate realiza o cusatura.

Chiar si atunci cand discutam despre materialele mai groase un aparat de sudura TIG isi poate dovedi eficienta, dar poate avea si impact negativ prin producerea de crapaturi datorate stresului termic cat si alte probleme ce tin de frumusetea sudurii dar si de structura.

Sudura TIG este mai putin complicata decat sudura MIG, iar sudura MIG de obicei se recomanda a fi practicata de cei mai putin experimentati deoarece prima dintre acestea nu iarta greselile.

Prin sudura TIG este foarte important ca sudorul sa inteleaga foarte bine urmatoarele variabile:

  • Sincronizare
  • Presiune
  • Curent electric

Daca nu sunt respectate aceste 3 criterii cat si manipularea incorecta a unuia dintre acestea pot produce defecte de sudare chiar si ranirea sudorului, ceea ce nu este de dorit.

Este foarte important ca o sudura de tip TIG sa fie utilizata de cineva cu experienta cat mai mare ce se simte confortabil cu un astfel de echipament, cunoaste concepte electrice si metalurgice ce sunt implicate in acest proces. Sudarea TIG esste o optiune foarte buna atunci cand este necesar a se realiza suduri pe materiale ca inox sau otel dar nu trebuie utilizata pentru sudarea aluminiului pentru ca necesita utilizarea de curent alternativ. Cele mai multe echipamente de pe piata nu au si optiunea de utilizare a curentului alternativ, astfel ca doar echipamentele performante pot suda aluminiul.